7 Antwoorden op Veelgestelde vragen over back-up maken

Een back-up maken is essentieel om je bestanden te behouden. Het kan zomaar voorkomen dat anderen proberen de bestanden te stelen of dat je computer crasht. Regelmatig een back-up maken is dan ook zeker aan te raden, maar hoe doe je dat nu? In dit artikel geven wij 7 antwoorden op veelgestelde vragen over een back-up maken.

Inhoudsopgave

Wat kun je met een back-up?

Een back-up stelt je in staat om met de computer 'terug in de tijd' te gaan. Op het moment dat de back-up is gemaakt wordt alles over de computer vastgelegd. Van bestandsdata tot foto's en nog veel meer: het gehele systeem wordt op dat moment opgeslagen. Je kunt hier later op terugvallen wanneer er problemen zijn door de back-up te draaien.

Waarom zijn back-ups belangrijk?

Als je op een persoonlijke computer bezig bent dan bestaat helaas de kans dat je een virus oploopt. Op dat moment worden verschillende bestanden aangetast en is het moeilijk om alles weer te verwijderen. Met een back-up kun je terugdraaien naar een moment waarop het virus niet op de computer stond. Zo bespaar je jezelf veel tijd en ook veel ergernis.

Gebeurt een back-up maken automatisch?

Sommige computers hebben een automatisch back-up-systeem. Hiermee worden de back-ups automatisch aangemaakt. Dit gebeurt op een specifiek moment in de week. Zo wordt er bijvoorbeeld op maandag om 08:00 automatisch een nieuwe back-up gemaakt.
Het voordeel van deze automatische back-ups is dat je hier zelf geen tijd aan kwijt bent. Maar als een virus zich voor deze automatische back-up al op de computer stond is het moeilijk deze te verwijderen.

Is er software beschikbaar?

Ja, de meeste Windows-computers draaien op een automatisch systeem genaamd Systeemherstel. Maar voor Windows- en Mac-computers is ook andere back-up software verkrijgbaar waarmee je een back-up kunt maken. Syncback is een gratis Windows-programma (en Nederlands) waarmee je meerdere back-ups kunt maken en dus altijd ver terug in de tijd kunt gaan.

Hoe lang gaan back-ups mee?

De meeste software houdt de back-ups actief zolang je geen nieuwe back-up aanmaakt. Op dat moment komt de laatste back-up te vervallen. Dit is een nadeel van de automatische back-ups: hierbij worden andere back-ups die hiervoor zijn gemaakt altijd automatisch verwijderd. Zo kun je vaak niet ver genoeg terug om het laatste herstel te laden.

Hoe zet je een oude versie terug?

Als je een back-up wilt laden dan moet je dit via de software doen. Deze software zet de bestanden die het eerder heeft verzameld terug naar hoe deze eerst waren. Het gevolg is dat alle veranderingen in het systeem sinds de back-up weer worden teruggedraaid. Zo worden de aangetaste bestanden weer teruggezet en worden virussen verwijderd.

Kan ik bestanden kwijtraken?

Ja, een nadeel van back-ups is dat je de bestanden die je sinds de back-up hebt opgeslagen vaak ook kwijtraakt. Heb je net een presentatie gemaakt dan is de kans groot dat je deze kwijtraakt als je de back-up laat. Het is daarom aan te raden om belangrijke bestanden altijd online op te slaan. Zo kun je van deze bestanden een online back-up maken zonder het risico te lopen dat je deze kwijt kunt raken.