Downloaden nu illegaal in Nederland

Na een jarenlange discussie of het downloaden van bestanden zoals films en muziek illegaal is lijkt er eindelijk een besluit te zijn genomen. Sinds 10 april 2014 is het downloaden officieel illegaal verklaard.

Inhoudsopgave

Downloaden officieel illegaal

Al enkele jaren werd de thuiskopieheffing over cd's, dvd's en andere producten die het toelaten om hier bestanden op te zetten ingesteld. Deze heffing moet worden betaald bij de aanschaf van cd's en dvd's die gebruikt kunnen worden om films, muziek of andere bestanden op te slaan en af te spelen. Door een heffing op deze producten kregen auteurs nog steeds geld binnen wanneer men thuis kopieën maakt van films of muziek die zij gekocht hebben.

Deze heffing is een laag bedrag dat wordt betaald bij de aankoop van deze producten. De producenten van deze producten waren het niet eens met deze heffing. Door deze heffing kregen de producten een hogere winkelprijs en werden er minder van verkocht. Dit had een negatieve invloed op de omzet van de producenten van cd's en dvd's. Zij hebben vervolgens een rechtszaak tegen deze heffing aangespannen om te voorkomen dat de prijzen verder stegen. De uitkomst van deze rechtszaak bracht dat het downloaden van bestanden en deze branden op een cd of dvd geen gebruik van de thuiskopieheffing is. Dit houdt dan ook in dat het downloaden van deze bestanden illegaal is, het is niet toegestaan om hier zelf een kopie van in bezit te hebben.

Wat is nu illegaal downloaden

Illegaal downloaden betreft het downloaden van bestanden die op een illegale manier kunnen worden verkregen. Het gaat hierbij om bestanden die op illegale wijze naar het internet zijn geüpload en vervolgens worden gedownload. Dit verbod op downloaden betekent dan ook niet dat het downloaden van films via Pathé Thuis of het opslaan van plaatjes van websites illegaal is. Het houdt slechts in dat het downloaden van films en muziek die door anderen zonder toestemming op het internet is geplaatst nu officieel illegaal is. Dit betekent dat allerlei methodes om bestanden te verkrijgen (zoals films downloaden via torrents) niet meer legaal zijn om te gebruiken. Uiteraard mag deze software wel gebruikt worden voor doeleinden die niet met illegaal downloaden te maken hebben.

Is downloaden nu ook strafbaar?

Volgens de wet is illegaal downloaden op dit moment ook strafbaar. De rechter deed ook uitspraak over de strafbaarheid van het downloaden. Er zal geen strafrechtelijke zaak tegen de downloader aangespannen worden. Gedupeerden kunnen een civielrechtelijke zaak starten die hen zal helpen om opgelopen schade gedekt te krijgen.

Nu het downloaden van deze bestanden illegaal is zal het slagingspercentage van het aantal zaken die worden aangespannen door gedupeerden vergroot worden. Organisaties zoals Stichting Brein zullen nu ook een grotere kans hebben om hun gelijk te krijgen wanneer zij een zaak starten tegen een downloader of aanbieder van downloads.

Wanneer is er sprake van een illegale bron?

Om te beginnen willen we gelijk even duidelijk maken dat het downloaden van films en muziek alleen illegaal is wanneer dit vanaf een illegale bron gebeurt.

Er is sprake van een illegale bron wanneer de toegang tot het bestand verkregen is zonder toestemming van de auteur of de uitvoerder van het auteursrecht dat op deze bestanden rust. Het maakt dus niet uit of er betaald is voor de film of niet, zolang er zonder toestemming toegang tot de bestanden wordt verkregen en deze worden binnengehaald is er sprake van een illegale download. Membership- en abonnementssites voor downloads, die vooral populair zijn bij nieuwsgroepen en Torrents, die een betaalde variant van hun database met illegale films en muziek aanbieden gelden niet als de rechthebbenden op het auteursrecht van de film. Betalen voor een maandelijkse downloaddienst geldt dan ook niet als het 'kopen' van auteursrechtbeschermd materiaal zoals films en muziek.

Torrents is een bekende methode om bestanden binnen te halen. Er mag gesteld worden dat het grootste deel van de bestanden die via Torrents wordt binnengehaald illegaal zijn verkregen. Via websites zoals The Pirate Bay kunnen speciale Torrent-files worden binnengehaald waarna de Torrent software de daadwerkelijke bestanden binnenhaalt. Dit is nu ook volgens de wet illegaal verklaard. In het verleden is The Pirate Bay regelmatig op de zwarte lijst van providers gezet. Stichting Brein leidt al jaren een strijd tegen deze website. Veel providers blokkeren de website inmiddels niet meer. Nu downloaden illegaal is zal het gebruik van de meeste functies van The Pirate Bay ook grotendeels semi-illegaal worden.

Wat verandert er voor mij?

Nu downloaden illegaal is zal er veel veranderen in de wereld van het downloaden. Voor u zal het op korte termijn niet veel veranderen. Downloaden is wel illegaal verklaard maar zal niet strafrechtelijk worden vervolgd. De kans is klein dat u gepakt wordt wanneer u zelf een film of nummer downloadt. Dit betekent niet dat downloaden niet verkeerd is, maar het is simpelweg niet strafbaar.

Instanties die had werken aan het illegaal maken van downloaden en proberen om illegaal downloaden volledig te bestrijden hebben aangegeven dat zij niet zomaar op zoek zullen gaan naar individuen die af en toe een bestand downloaden. Het is voor hen niet interessant om de kleine gebruiker van de illegale downloads aan te klagen en proberen hen te laten straffen. Zij gaan juist op zoek naar de grote aanbieders van illegale downloads, zoals The Pirate Bay en een groot aantal Usenet-sites, en proberen om bij hen illegale praktijken te vinden. Zodra zij iets hebben gevonden klagen zij de betreffende site aan en sturen zij een brief waarin zij stellen dat de website direct haar activiteiten moet staken.

Als u een bestand downloadt dan is de kans klein dat iemand zomaar kan zien dat u dit heeft gedaan. De overheid zou iedere computer moeten monitoren om in te zien wie er bepaalde bestanden aan het downloaden is. Onder de Nederlandse wet is het niet toegestaan dat zij dit doen. Instanties zoals Brein kunnen ook niet zomaar naar een internetprovider om hen de gegevens van de downloader te vragen. Dit is niet legaal in Nederland en hierdoor ook niet mogelijk voor Brein. De kans dat iemand die downloadt wordt gepakt is dan ook zeer gering.