Cool Edit Pro downloaden

Let Op: Cool Edit Pro heet voortaan Adobe Audition. Alternatieven vind je in onze categorie Audio Software. Via de download link op deze pagina word je naar een Adobe Audition download gebracht, de opvolger van Cool Edit Pro

Cool Edit Pro is het ideale programma voor het bewerken van MP3 en andere muziekbestanden. Het heeft functies zoals volume verhogen en verlagen, vocal (voice) verwijderen, meerdere lagen stemmen opnemen en tientallen effecten zoals echo, galm, old voice en robot stemmetjes.  Alles is mogelijk met audio!

Wat is Cool Edit Pro?

Cool Edit Pro was in de jaren 90 en begin jaren 2000 een van de pioniers in de wereld van digitale audio-editors en een instrument dat zijn stempel heeft gedrukt op de muziekindustrie en producers. Het programma werd ontwikkeld door Syntrillium Software en is sinds 2003 eigendom van Adobe Systems. Cool Edit Pro is door hen inmiddels hernoemd naar Adobe Audition. Cool Edit Pro bood een groot aantal (nieuwe) functies, waardoor het een geliefd was onder zowel professionals als amateurs die graag met muziekproductie bezig waren.

Cool Edit Pro functies

Cool Edit Pro kende een aantal zeer innovatieve functies, zoals:

 • Meerdere audiobestanden tegelijkertijd bewerken op verschillende sporen.
 • Mixen van muziek.
 • Opnemen van podcasts.
 • Geluidseffecten voor films en videogames.
 • Grote hoeveelheid effecten, zoals galm, equalizers en compressors. In te zetten per spoor of voor het gehele project.
 • Waveform editing.
 • Knippen, kopiëren, plakken en verplaatsen van audiobestanden.
 • Ruisonderdrukking.
 • Batchverwerking.
 • Ondersteuning voor plug-ins van derden.

De geschiedenis van Cool Edit Pro

Cool Edit Pro werd voor het eerst gelanceerd in 1992 door Syntrillium Software. Het doel van het programma was in eerste instantie vooral om stereogeluiden te bewerken op Windows-computers. Later werd het een volwaardige tool voor audio editing met mogelijkheden tot het bewerken van meerdere tracks tegelijkertijd en veel audio-effecten. In 2003 werd de tool overgenomen door het grote Adobe.

Voordelen van Cool Edit Pro

Cool Edit Pro heeft een enorme impact gehad op de moderne muziekindustrie. Het heeft namelijk enkele zeer kenmerkende eigenschappen, waarmee het echt een revolutionaire tool was. Denk aan:

 • Digitalisering van geluid: Cool Edit Pro had een zeer belangrijke rol in de periode waarin we steeds meer overgingen van analoge muziekopnamen naar digitaal. Het heeft actief bijgedragen aan zo’n beetje alle Digital Audio Workstations (DAW’s) die we momenteel kennen.
 • Betaalbaar: Voor bands en artiesten die geen groot budget hadden om een studio te huren, bood het een betaalbaar alternatief om toch kwalitatief goede opnamen te kunnen maken en te bewerken.
 • Experimenteren: Door de mogelijkheid om meerdere sporen tegelijkertijd te kunnen bewerken was Cool Edit Pro bij uitstek een tool waarmee veel geëxperimenteerd werd.
 • Toegankelijk: Audiobewerking en geluidsproductie werd dankzij Cool Edit Pro voor een veel grotere groep mensen toegankelijk. Dit kwam met name door de gebruiksvriendelijke interface en de grote hoeveelheid functies.

Downloaden Cool Edit Pro (Adobe Audition)

Cool Edit Pro downloaden is helaas niet meer mogelijk. Via de download button op deze pagina brengen we je echter naar de officiële opvolger: Adobe Audition. Cool Edit Pro heeft echter een blijvende erfenis in de wereld van audioproductie. Het was ongekend populair onder zowel professionals als amateurs van over de hele wereld. Cool Edit Pro blijft een van de voorlopers in de manier hoe moderne studio producers werken.