13 Dingen over bestanden delen die je misschien niet wist

Bij bestanden delen draait het allemaal om snelheid en accuratie. Hoe sneller je de bestanden gevonden hebt hoe eerder je deze kunt delen. Natuurlijk moet alles tijdens het delen zo zorgvuldig mogelijk gebeuren.

Inhoudsopgave

Dit klinkt allemaal logisch. Maar er zijn waarschijnlijk ook een aantal dingen over bestanden delen die je nog niet wist. In dit artikel noemen wij er 13.

1. Sommige bestanden mag je niet delen

Bestanden die vallen onder copyright mogen niet met anderen gedeeld worden. Omdat het auteursrecht bij iemand anders ligt en je geen toestemming hebt om de bestanden te delen is het volgens de wet verboden om bepaalde bestanden te delen. Denk hierbij aan bekende films en muziek.

2. Maar bestanden delen is legaal

Punt 1 houdt echter niet in dat het illegaal is om bestanden te delen. Zolang het auteursrecht bij jou ligt mag je zoveel bestanden delen als je wilt. Het is legaal om deze bestanden te uploaden of via e-mail te versturen.

3. Er is software beschikbaar

Je kunt software gebruiken om bestanden te delen. Op onze pagina met Filesharing software vind je de beste gratis programma's waarmee je bestanden met anderen kunt delen.

4. Delen kan via meer dan alleen e-mail

Je kunt bestanden delen via e-mail om deze direct in de inbox van anderen af te leveren. Maar bestanden delen veel computergebruikers ook via websites, chatprogramma's en Peer-to-Peer software.

5. Direct aan de andere kant van de wereld

Als je bestanden deelt dan kun je deze de hele wereld over sturen. Heb je een belangrijk document dat naar een familielid in Amerika moet? Dan is dat via internet zo geregeld.

6. Er zijn risico's aan verbonden

Bestanden delen kan risicovol zijn wanneer je zelf bestanden binnenhaalt waarvan je de aard niet weet.

7. Veiligheid is belangrijk

Omdat je zelf ook bestanden kunt ontvangen is het belangrijk om een virusscanner te installeren. Zo voorkom je dat schadelijke bestanden opgeslagen worden.

8. Het is ideaal op de werkvloer

Je kunt ook op de werkvloer erg gemakkelijk bestanden delen. Denk hierbij aan belangrijke documenten, spreadsheets of presentaties die je met collega's wilt delen.

9. Het kan via de Cloud

De Cloud is een online opslag voor bestanden en documenten. Je kunt de bestanden hier opslaan en vervolgens vanaf iedere andere computer bereiken met een opgegeven wachtwoord.

10. Je kunt mappen delen

Wil je een groot aantal bestanden tegelijkertijd delen? Dan is het slim om direct de hele map of meerdere mappen te delen.

11. Er is een limiet

Veel software en diensten waar je bestanden mee kunt delen hanteren een limiet. Je mag bijvoorbeeld niet meer dan 1 GigaByte aan bestanden met anderen delen.

12. Je kunt bestanden inpakken

Een groot aantal bestanden delen gaat veel tijd kosten. Het is daarom slim om deze bestanden eerst in te pakken en daarna pas te delen. Je kunt hiervoor de gratis programma's op deze pagina gebruiken.

13. Je houdt zelf de bestanden

Wanneer je bestanden deelt vanaf jouw eigen computer dan zul je deze gewoon behouden. De bestanden die je met anderen deelt worden gekopieerd en hierna met anderen gedeeld. Je raakt dus geen bestanden kwijt als je deze deelt.