Het grootste probleem met virusscanners, en hoe je het oplost

Virusscanners zorgen ervoor dat we geen risico lopen dat we vervelende virussen krijgen. Maar toch kan deze beveiligingssoftware af en toe problemen opleveren. Deze problemen kunnen ertoe leiden dat de computer opnieuw opstart of onnodig bestanden wist.

Inhoudsopgave

Een bekend probleem met virusscanners is dat zij soms dingen doen die zij eigenlijk niet zouden moeten doen. In dit artikel lees je daarom over het grootste probleem dat virusscanners opleveren, namelijk dat zij deze dingen zomaar uit het niets lijken te doen, en hoe je dit oplost.

Virusscanner start zomaar opnieuw op

Je bent net bezig met het aanpassen van een document of een film aan het kijken. Er verschijnt kort iets in het beeld en voor je het weet is de computer opnieuw aan het opstarten. Je hebt de bestanden niet opgeslagen en ook geen idee waar je in de film gebleven bent.

Dit is een bekend probleem met virusscanners wat gelukkig erg eenvoudig is op te lossen. Je gaat hiervoor naar de instellingen van de virusscanner. Er is vaak een handige pop-up waar alle instellingen worden genoemd. Onder de kop of het tabblad "Updates" moet je uitschakelen dat de computer zichzelf zomaar updatet zonder toestemming. Zo komt het probleem niet langer voor.

Onnodig bestanden rapporteren

Er is nieuwe, betrouwbare software geïnstalleerd en toch geeft de virusscanner aan dat het gaat om een gevaarlijk bestand. Het komt helaas regelmatig voor en kan flinke overlast veroorzaken. Want door het onnodig rapporteren van bestanden kan de computer deze bestanden tijdelijk niet bereiken en kun je de nieuwe software dus ook niet draaien.

De beste oplossing hiertegen is het direct wijzigen van de status van de bestanden. Zodra je de eerste melding van de virusscanner krijgt geef je aan dat dit vertrouwelijke bestanden zijn. De pop-up die de virusscanner toont zal deze vraag altijd stellen. Met een enkele klik op de muis stel je in dat het om betrouwbare bestanden en software gaat.

Add-ons installeren

Na het downloaden van een virusscanner moet je deze installeren. Tijdens het installeren wil de virusscanner altijd graag extra software op de computer installeren. Van browserextensies tot partnersoftware, alles komt voorbij. En als je even niet oplet dan staat alles op al op de computer.

Let tijdens het installeren daarom goed op dat er geen browserextensies, partnersoftware of toolbars geïnstalleerd worden. Draai altijd een handmatige installatie om te zorgen dat de virusscanner niet zomaar extra bestanden kan installeren.

Webpagina's blokkeren

Virusscanners kunnen terwijl jij op internet aan het surfen bent zien welke pagina's jij bezoekt. En wanneer je een pagina bezoekt die niet helemaal betrouwbaar lijkt dan zal de virusscanner deze direct blokkeren. Maar de kans is aanwezig dat dit gewoon een normale webpagina was die je graag wilt bekijken.

Om dit probleem op te lossen kun je een instelling van de virusscanner wijzigen. Ga naar het dashboard van de virusscanner en selecteer dat je de surfbeveiliging wilt uitschakelen. Op deze manier schakel je alle notificaties die de scanner wil sturen uit en kun je gewoon alle webpagina's bezoeken.