10 Niet te ontkennen redenen waarom mensen virusscanners haten

Virusscanners: ze zijn onmisbaar voor een computer maar kunnen soms ontzettend veel irritatie opleveren. Maar waarom vinden de meeste mensen de scanners nu zo frustrerend?
In dit artikel beschrijven wij 10 redenen waarom veel mensen een hekel hebben aan virusscanners.

Inhoudsopgave

1. Alleen maar een proefperiode

Wanneer je een gratis virusscanner downloadt dan mag je hier vaak maar een korte tijd gebruik van maken. Dit is ontzettend vervelend want na 30 dagen moet je er al voor betalen. Als je op dat moment nog steeds bescherming op je computer wilt hebben betaal je hier al snel een hoog bedrag voor.

2. Virusscanners zijn duur

De prijs voor de gemiddelde scanner ligt op ruim 120 euro voor een jaar. Dat is ontzettend hoog wanneer je een computer van enkele honderden euro's hebt. Omdat er vrij weinig gratis alternatieven voor virusscanners zijn kopen veel mensen daarom de dure software.

3. Regelmatig vervelende pop-ups

De scanners staan erom bekend om regelmatig met vervelende pop-ups te komen over de status van de scanner, dat de proefperiode bijna is verlopen of dat je binnenkort weer het abonnement moet gaan verlengen. Erg vervelend als je net bezig bent met het aanpassen van een document of een film wilt kijken.

4. Virusscanner maakt de computer langzaam

De scanners vragen veel computergeheugen en kunnen er daarom toe leiden dat andere software veel langzamer zal draaien. De computer wordt langzaam en alle processen worden nog maar traag uitgevoerd.

5. Het vindt niet altijd alle foute bestanden

Als je een virusscanner hebt dan hoop je dat alle bestanden die beschadigd zijn worden verwijderd, tenslotte scant het naar virussen. Helaas vinden niet alle scanners ook echt alle foute bestanden en blijf je dus nog steeds een risico lopen.

6. Virusscanners stellen onschuldige bestanden schuldig

Een vervolg op reden 5 is dat de scanners soms zomaar onschuldige bestanden als corrupt zien en deze in quarantaine zetten. Dit kan ervoor zorgen dat je bepaalde software niet meer kunt openen of bepaalde websites niet kunt bezoeken.

7. De computer start zomaar opnieuw op

Een naar gebruik van de scanners is dat ze soms zomaar de computer opnieuw opstarten. Bestanden die nog niet zijn opgeslagen worden hierdoor direct verwijderd en je raakt dus documenten kwijt. Vaak wordt het niet aangekondigd dat de computer opnieuw opstart en gebeurt het dus zomaar.

8. Virusscanners installeren extra software

Wanneer je een scanner installeert wordt er gevraagd of je allerlei extra's wilt downloaden. Deze extra's zorgen voor nog meer pop-ups en frustratie. Veel computergebruikers vinden dit het meest vervelend aan de scanners.

9. Werkt niet altijd samen met andere scanners

Een computer met twee virusscanners kan flinke problemen krijgen als deze niet goed samenwerken. De een ziet een bestand als corrupt terwijl de ander het een normaal bestand vindt. Soms wijzen de scanners elkaar zelfs aan als corrupt.

10. Sluit soms zomaar internet af

Sommige virusscanners kiezen er bij gevaar voor om de internetverbinding helemaal af te sluiten. Je kunt dan tijdelijk geen gebruik van internet maken totdat je de scanner uitzet of de computer opnieuw opstart.