Dode pixels testen

Dode pixels zijn erg vervelend. Het zijn puntjes in uw scherm die niet meer werken (oftewel; geen licht meer geven). Weet u of uw computerscherm dode pixels bevat? Met onze gratis software kunt u het direct testen!

Inhoudsopgave

Wat zijn dode pixels precies?

Het beeld op uw beeldscherm is opgebouwd uit miljoenen pixels. Het woord pixel is een samenvoeging van de Engelse woorden picture en element, en het wordt ook wel een "dot" genoemd. Hoe meer pixels een beeldscherm bevat, hoe beter en duidelijker is het beeld. Tegenwoordig zijn de veelgebruikte schermresoluties 1024 x 768 of 1280 x 720 pixels. Als we spreken over Full HD dan bedoelen we in principe 1920 x 1080 pixels.

Een dode pixel, of eigenlijk moeten we zeggen, een defecte pixel, is een pixel die niet meer functioneert. Het beeldscherm is dan stuk en de betreffende pixel geeft geen kleur meer en blijft altijd zwart. In sommige gevallen kan een pixel ook constant licht geven, dan noemen we het een heldere pixel. En een vaste pixel "hangt" vast op een bepaalde kleur.

Defecte pixels testen

Het testen van defecte pixels is heel eenvoudig en kan met een handig programma, dat bovendien helemaal gratis is. Hoewel het programma niet Nederlandstalig is, geeft dit geen enkel probleem. Het werkt namelijk zo simpel dat alles vanzelfsprekend is. Het programma heet Dead Pixel Tester en is direct gratis te downloaden.

Na het downloaden hoeft u verder niets meer doen. Dead Pixel Tester hoeft niet geïnstalleerd worden; het werkt gelijk! Open gewoon het programma en je beeldscherm vult zich met een zwart scherm. In het midden kunt u het programma instellen. Bij "Pattern" kunt u kiezen welke kleur of welk motief u wilt weergeven.

Op die manier is het eenvoudig om te zien waar de dode of defecte pixels zich bevinden. Na gebruik kiest u voor Exit (afsluiten). Dat is alles!