Handleiding systeemherstel

Heeft u een probleem met de computer en wilt u de instellingen en bestanden terugzetten naar een eerder moment? Via Windows kunt u zeer eenvoudig terug in de tijd met Systeemherstel. Hiermee herstelt u de computer naar een eerder moment om bijvoorbeeld slechte bestanden te bestrijden. Om te zorgen dat deze bestanden en instellingen goed worden hersteld is het belangrijk om Systeemherstel op de juiste manier uit te voeren. Zo voorkomt u verdere problemen met de computer en kunt u spoedig weer zoals eerst gebruikmaken van alle programma's op uw systeem.

Inhoudsopgave

Let op: om te zorgen dat uw Systeemherstel kan worden uitgevoerd is het belangrijk dat u in het verleden de optie heeft aangevinkt dat er regelmatig een herstelmoment wordt opgeslagen. Wanneer u deze optie niet heeft aangevinkt zullen er geen automatische herstelmomenten worden aangemaakt en kunt u uw computer niet naar een ander moment terugzetten. Leest u nu dit artikel en weet u niet zeker of u een herstelpunt heeft ingesteld? Controleer het direct en voorkom narigheid als het mis gaat!

In 5 stappen naar een succesvol systeemherstel

Om een Systeemherstel uit te voeren kunt u de volgende 5 stappen uitvoeren. Volg iedere stap zoals beschreven op en wijzig zo de instellingen of nieuwe bestanden op uw computer.

Stap 1: Ga naar Eigenschappen

Om in de map 'Eigenschappen' te komen moet u eerst op de startknop van Windows klikken. Nu komt er een scherm omhoog waar onder andere uw recent geopende programma worden aangegeven. Rechts bovenin staat een snelkoppeling naar 'Deze computer'. Klik met de rechtermuisknop op deze snelkoppeling en kies vervolgens voor de optie 'Eigenschappen'. U zit nu in de juiste map om naar stap 2 te gaan.

Stap 2: Ga naar systeembeveiliging

U vindt deze optie aan de linkerkant van het scherm. Klik op de snelkoppeling genaamd 'Systeembeveiliging'. Vervolgens wordt u doorgestuurd naar een nieuwe pagina waar u talloze schijven ziet. Het kan tijdens deze stap voorkomen dat het systeem u vraagt om een wachtwoord. Vul het wachtwoord van uw account in om verder te gaan. Het is in enkele gevallen nodig om door te klikken en een bevestiging als administrator te geven. U kunt hierbij op 'Openen als administrator' klikken.

Stap 3: Selecteer de juiste schijf

Het is tijdens deze stap belangrijk dat u weet waar de corrupte bestanden zijn opgeslagen. U moet nu de juiste schijf selecteren om deze terug te draaien naar de oude instellingen en bestanden. Achterhaal waar de corrupte bestanden zijn opgeslagen om zo de juiste schijf te vinden. Wanneer u niet de schijf met deze bestanden selecteert dan zal de Systeemherstel niet goed worden uitgevoerd en moet u deze later nogmaals uitvoeren.

Stap 4: Herstel naar een vorige versie

Bij deze stap kunt u voor twee opties kiezen om een systeemherstel uit te voeren. Beide opties worden hieronder beschreven.

- Alleen vroegere bestandsversies herstellen
Met deze optie zorgt u ervoor dat uitsluitend de bestanden worden teruggezet naar vroegere versies. Zo kunt u voorkomen dat bestanden die corrupt gemaakt zijn of corrupte bestanden die u heeft binnengehaald worden verwijderd en ook niet meer terug zullen keren. Door alleen de bestandversies terug te zetten bent u ook geen instellingen die u in de afgelopen tijd heeft aangepast kwijt en kunt u hier nog gewoon gebruik van maken. Heeft u liever ook aanpassingen aan de instellingen? Dan kunt u beter voor de andere optie kiezen.

- Systeeminstellingen en vroegere bestandsversies herstellen
Door voor deze optie te kiezen zult u niet alleen de bestanden terugzetten naar vorige versies maar worden ook alle instellingen van het systeem die sinds het herstelmoment zijn uitgevoerd teruggezet. Dit is een handige manier om aangepaste instellingen die door virussen zijn uitgevoerd te bestrijden. Door te kiezen voor deze optie verandert u alle systeeminstellingen die zonder uw toestemmingen zijn veranderd en verwijdert u tegelijkertijd alle corrupte bestanden die er de laatste tijd bij zijn gekomen.

Stap 5: Voer het herstel uit

Wanneer u voor een van de opties heeft gekozen is het tijd om het herstel uit te voeren. U hoeft hiervoor slechts op OK te klikken en wordt hierna doorgeleid naar een scherm waar u wederom slechts op OK hoeft te klikken. Dit is een eenvoudige stap. Wanneer u deze heeft uitgevoerd zal het systeem starten met het herstel en kunt u binnen korte tijd weer gebruikmaken van uw oude instellingen of oude bestandsversies.

Problemen bij systeemherstel

Het kan voorkomen dat u tijdens het systeemherstel tegen problemen aanloopt. Het is vervelend wanneer het herstel niet goed kan worden uitgevoerd omdat u op dat moment nog steeds met de oude instellingen en bestanden zit. Een van deze problemen is het herstelmoment. Niet alle computers maken automatisch een herstelmoment aan. Dit kan ertoe leiden dat er helemaal geen systeemherstel kan worden uitgevoerd. Andere systemen maken slechts één keer per jaar een automatisch herstelpunt aan. Wanneer u het herstel uitvoert zullen al uw instellingen tot een jaar geleden worden teruggezet en worden oude versies van bestanden opnieuw geïnstalleerd. Dit is niet altijd wenselijk.

Een ander veelvoorkomend probleem is een errorbericht tijdens het systeemherstel. Het kan voorkomen dat corrupte bestanden het oude herstelpunt aantasten waardoor het systeemherstel niet meer op de juiste manier kan worden uitgevoerd. Wanneer dit het geval is kunt u het herstelpunt niet meer op de juiste manier bereiken en krijgt u continu waarschuwingsberichten dat de bestanden niet op de juiste manier kunnen worden teruggezet. Het is hierbij belangrijk om eerst een goede virusscan uit te voeren om zo te zorgen dat deze bestanden spoedig van uw computer kunnen worden verwijderd.

Wat als het systeemherstel niet lukt

Het kan voorkomen dat uw systeemherstel niet goed is gelukt. Wanneer u de computer heeft teruggezet naar het herstelpunt zijn sommige instellingen niet goed veranderd of bepaalde bestanden niet goed aangepast. Het is hierbij belangrijk om nogmaals het herstelpunt uit te voeren om te kijken of dit het probleem oplost. Indien dit niet de juiste oplossing is kunt u de computer beter terugzetten naar een herstelpunt van een eerdere datum.