Dit moet je NIET doen als je muziek wilt downloaden

Luister je graag muziek en wil je nieuw muzieknummers en -albums binnenhalen? Muziek downloaden is nog steeds een van de meest gebruikte manieren om de laatste nummers van bekende artiesten te scoren. Maar nu downloaden illegaal is lijkt het allemaal wat moeilijker, of toch niet?
Als je graag muziek downloadt zijn er een aantal dingen die je moet weten. Wij vertellen jou daarom in dit artikel wat je NIET moet doen als je graag muziek wilt downloaden.

Inhoudsopgave

Nooit muziek downloaden op music sharing-sites

Er berust copyright op muzieknummers en -albums. Wanneer andere mensen de muziek van een artiest zelf aanbieden dan is dit illegaal; je moet er tenslotte gewoon voor betalen. Music sharing-sites bieden vaak tienduizenden of zelfs honderdduizenden verschillende muziekbestanden aan van de grootste artiesten.
Deze muziek wordt aangeboden door de website maar dit doen zij zonder toestemming van de eigenaar. Op dat moment wordt het strafbaar om de bestanden te downloaden. Nu downloaden illegaal is mag je dus geen muziek meer van music sharing-sites halen. Bovendien loop je op deze websites ook nog eens een verhoogd risico op virussen en andere beschadigde bestanden.

Als je muziek downloadt deel het dan niet

De wet tegen illegaal downloaden is sinds 2014 actief. Maar al jaren hiervoor was muziek uploaden illegaal. Op dat moment ben je een verspreider van illegaal verkregen bestanden. Dit is strafbaar en hier staat naast een geldboete ook gevangenisstraf op.
Ga je dus muziek downloaden, bijvoorbeeld met Bittorrent, dan is het belangrijk dat je alle upload-opties uitzet. Zo voorkom je dat het systeem toch automatisch bestanden met anderen deelt. Op dit moment worden kleinschalige illegale downloaders en uploaders niet vervolgd maar wanneer zij dit grootschalig doen kan dit aanleiding zijn tot vervolging.

Verkoop nooit muziek die je downloadt

Het kan zo verleidelijk klinken: vrienden en familie betalen jou geld als je flink wat muziek op hun mobiele telefoon of computer kunt overzetten. Maar als je deze muziek illegaal downloadt dan is het ook strafbaar om deze over te zetten. Op dat moment verkoop jij namelijk illegaal verkregen bestanden en is het dus strafbaar.
Zorg er dan ook voor dat je nooit muziek gaat verkopen als je deze illegaal hebt verkregen. Enkele jaren geleden werden CD's met de nieuwste muziek voor geld verkocht. De muziek op deze CD's was illegaal verkregen. Mensen die destijds CD's verkochten konden hier dus voor vervolgd worden. Ondanks dat CD's uit ons leven zijn verdwenen zegt de wet hier nog steeds hetzelfde over.

Grootschalig muziek downloaden met je eigen IP-adres

Als je veel muziek wilt downloaden dan is het niet handig om dit met je eigen IP-adres te doen. Dit is eenvoudig te traceren door bedrijven en instanties zoals Brein. Verklein het risico dat je als downloader ontdekt wordt door een VPN (Virtual Private Network) te gebruiken. Je gebruikt hierbij een externe server waardoor jouw IP-adres anders is.
Er zijn gratis en premium VPN-opties. Als je zeker wilt zijn van een goede snelheid tijdens het muziek downloaden dan kun je beter kiezen voor de betaalde opties. Vaak wordt hier ook nog een extra beveiliging bij geleverd zodat je niet te traceren bent.