Veilig internetbankieren met een schone PC

Veiligheid tijdens het internetbankieren is erg belangrijk. Om die reden hebben we dan ook dit blog artikel geschreven met uitleg, tips en trucs hoe u veilig kunt internetbankieren.

Inhoudsopgave

In het huidige digitale tijdperk maakt een groot deel van Nederland gebruik van online bankieren. Deze nieuwe vorm van bankzaken regelen, ook wel internetbankieren genoemd, is een enorm succes voor zowel de consument als voor banken. Iedereen kan snel zijn rekening inzien, betalingen doen, kijken of het salaris al binnen is en geld overboeken naar de spaarrekening. Helaas heeft internetbankieren ook een keerzijde; heel soms gaat het mis. Veilig internetbankieren is daarom verschrikkelijk belangrijk. Een "schone" PC is van essentieel belang. Hoe vaak controleert u uw computer op virussen, spyware, adware en andere kwalijke software? Grote kans dat u nu denkt; de bank moet toch zorgen voor de veiligheid. Niets is minder waar!

Risico veilig bankieren ligt bij de consument

Steeds vaker duiken er gevallen op van fraude/misbruik van bank- en inloggegevens. En het ergste is dat banken vaak de schuld naar de consument schuiven. Niet zelden komt het voor dat er onterecht geld is afgeboekt en dat de consument hier uiteindelijk zelf voor opdraait. Banken beweren stug dat de gebruiker niet zijn best heeft gedaan om de computer goed te beveiligen. Heeft u geen virusscanner, firewall en anti-spyware programma's? Dan is de kans groot dat, mocht het mis gaan, de bank u met de schade laat zitten niets wil vergoeden.

Wat kan ik doen om mijn computer te beveiligen?

Er bestaan vele verschillende soorten programma's tegen indringers. Globaal zijn ze in te delen in vier categorieen: virusscanners, firewalls, anti-spyware programma's en programma's om je PC op te ruimen (cleanen). Eigenlijk zou je voor elk van deze een apart programma moeten installeren. Gelukkig kan het makkelijker. Er bestaat namelijk ook software die meer doet dan één ding tegelijk.

We hebben gelijk even voor u uitgezocht welke software nu het beste is om uw PC goed te beveiligen tegen hackers en ander gespuis. Immers, u wilt veilig en zorgeloos kunnen bankieren zonder bang te hoeven zijn dat onbekenden met u meekijken en uw wachtwoorden zien.

Als virusscanner kunt u het beste AVG Antivirus gebruiken. Dit is een prima virusscanner met een gratis versie die prima geschikt is voor thuisgebruik.

Een goede firewall die eigenlijk al jaren tot de top behoort is ZoneAlarm. ZoneAlarm biedt zowel een gratis als een betaalde versie aan. Wij raden gewoon aan te kiezen voor de gratis versie van ZoneAlarm. Deze voldoet prima voor de gemiddelde consument. Naast een firewall bevat ZoneAlarm standaard ook gelijk een antivirus en anti-spyware functie. Toch raden we aan om niet alleen op deze antivirus te bouwen; ZoneAlarm combineren met AVG is de beste optie!

Achtergrondinformatie over de beveiliging van verschillende banken

Welke maatregelen nemen banken zoal tegen oneigenlijk gebruik van wachtwoorden en het voorkomen van slachtoffers van zogeheten cybercriminaliteit. Dat verschilt per bank. Iedere bank in Nederland kent gelukkig een bijna waterdichte beveiliging. Bij de SNS Bank bijvoorbeeld, logt u in via een zogeheten Digipas. Dit apparaatje krijgt u van de SNS bank bij het openen van een rekening. Met de Digipas kunt u codes berekenen om in te kunnen loggen op de website. Ook moet u voor het overboeken van betalingen en voor een aantal andere handelingen opnieuw een code berekenen met de Digipas. Een zeer veilige methode dus; zonder uw Digipas kan in principe niemand inloggen op uw bankrekening. Bovendien is de Digipas zelf ook nog eens beveiligd met een eigen gekozen wachtwoord.

Een andere methode is die van de ING Bank. Bij de ING kunt u gewoon inloggen met een gekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Maar op het moment dat u daadwerkelijk geld wilt overmaken (de verzendlijst "verzenden") krijgt u op het ingestelde mobiele telefoonnummer een SMS met daarin een TAN code. Met deze TAN code kunt u de betaalopdrachten verzenden. Met andere woorden; het is noodzakelijk om uw telefoon bij de hand te hebben, en hackers kunnen zonder over uw telefoon te beschikken geen betalingen overmaken. Een goed en veilig gevoel toch?

Beveiligde verbinding met de bank

Naast al deze beveiligingsmethodes zijn er nog tal van maatregelen die banken hebben genomen om het internetbankieren zo veilig mogelijk te maken. Zo is de verbinding bij elke bank altijd versleuteld via SSL. Op die manier kunt u altijd nagaan of u daadwerkelijk op de echte website van de bank bent beland, of dat u slachtoffer bent van een nep-site die opgezet is ten behoeve van phishing (phishing is het ontfutselen van gegevens). In de adresbalk van uw browser (Internet Explorer, Google Chrome, Firefox , Safari) ziet u dan voor het website-adres geen http maar https staan. De "s" achter "http" wil dus zeggen dat u een beveiligde verbinding maakt met internetbankieren. Er bestaat ook software die u attendeert op het feit dat u mogelijk op een nep-website terecht bent gekomen. Veel firewalls houden dit ook in de gaten. Een goede firewall die dit doet is ZoneAlarm.

Tot slot: 10 tips om veilig te blijven internetbankieren


  • Controleer altijd vooraf of u echt op de site van de bank zit. Er moet altijd https:// voor het website adres staan in plaats van http://.

  • Zorg voor een goede virusscanner, firewall en anti-spyware software

  • Houdt uw PC zo schoon mogelijk; installeer geen programma's waarvan u niet weet wat het is. Lees goed de voorwaarden van gratis software; soms worden er extra programma's (ad-ware) mee geinstalleerd waar u niet op zit te wachten.

  • Update uw virusscanner en firewall regelmatig. U heeft niks aan verouderde software; virussen en hackers worden steeds slimmer en vinden nieuwe dingen uit. Alleen de nieuwste versie van uw antivirus programma en firewall beveiligen u écht goed.

  • Update ook uw andere software regelmatig. Ook uw Windows (bijv. Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8) moet u met regelmaat updaten. Dit geldt natuurlijk ook voor andere besturingssystemen zoals Apple OS of (weinig gebruikt) Linux versies. Let op: Windows XP wordt over korte tijd niet meer ondersteund door Microsoft. Zorg dat u uw PC update naar Windows 8, dat is momenteel de nieuwste versie van Windows. Bovendien biedt Windows 8 nog betere bescherming tegen virussen.

  • Controleer regelmatig uw afschriften (bij- en afschrijvingen). Komt u transacties tegen waarvan u niet weet waar het voor is? Zoek het uit. Malafide transacties snel opsporen en doorgeven aan de bank verhoogt de kans dat de hackers worden gepakt.

  • Gebruik geen gemakkelijke wachtwoorden, sla ze nooit op in uw computer (dus geen wachtwoorden in een tekstbestand opslaan). Als u ze niet onthouden kunt; zet ze op papier en verstop dit goed. Desnoods in een kluis; veiligheid bovenal!

  • Banken sturen nooit mails met de vraag om uw wachtwoord, rekeningnummer of andere gegevens door te sturen of ergens in te vullen. Banken communiceren belangrijke dingen altijd via een brief. Stuur mails die u niet vertrouwt door naar uw bank zodat ze het kunnen onderzoeken.

  • Internetcriminelen bellen ook wel eens op, vaak uit naam van de bank of iets dergelijks. Trap ook hier niet in. Een bankmedewerker zal u nooit via de telefoon vragen naar persoonlijke gegevens, laat staan pincodes of wachtwoorden!

  • Heeft u een draadloos netwerk (wifi)? Zorg dat deze goed beveiligd is, bij voorkeur met een WEP2 encryptie. Andere/oudere encryptiemethodes zijn achterhaald en niet 100% veilig.

Met al deze tips moet u vanaf nu zeker veilig kunnen internetbankieren. Heeft u toch vragen? U kunt altijd contact opnemen met uw bank voor informatie. Ze zullen u met plezier uitleg geven over alle beveiligingsmethodes.