Windows 8 veranderingen

Over de afgelopen decennia heeft computergigant Microsoft al meerdere versies van Windows uitgebracht. Met de komst van Windows 8 lijkt Microsoft een nieuwe stap te zetten in de uitgebreide functies van de computer. Windows 8 is een strak ingerichte Windows-versie die gebruik maakt van allerlei visuele elementen.

Inhoudsopgave

Windows 8 is een strak ingerichte Windows-versie die gebruik maakt van allerlei visuele elementen. Dit maakt het een mooi besturingssysteem. Daarbij draait Windows 8 ook aanzienlijk sneller tegenover eerdere Windows-versies en is het hierom ideaal voor computergebruikers die actief gebruikmaken van de computer.

Om goed van start te gaan met Windows 8 is het belangrijk om te weten wat de software wel en niet kan. Zo kunt u uzelf alvast voorbereiden op de functies waarmee deze nieuwe Windows-versie komt. Er zijn een aantal elementen veranderd sinds de laatste versie, Windows 7, en bij het gebruik van deze versie kunt u hoogstwaarschijnlijk wel een aantal tips gebruiken. In dit artikel vindt u daarom belangrijke informatie over Windows 8.

Veranderingen Windows 8 en Windows 7

Er is in Windows 8 veel veranderd vergeleken met de voorganger Windows 7.

Nieuwe navigatie - Veel Windows-gebruikers zijn bij het gebruik van de computer gewend geraakt aan de startknop die linksonder op het scherm stond. In Windows 8 is deze startknop volledig weggelaten, het traditionele bureaublad is ook vervangen. In deze Windows-versie wordt gebruikgemaakt van een nieuw menu dat ontworpen is door Microsoft. Op een schermvullende pagina worden allemaal tegels en knoppen van programma's weergeven. Door op een tegel te klikken wordt een programma of applicatie geopend.

Applicaties installeren - Windows heeft een speciale app store voor Windows 8-computers gelanceerd. In deze store staan talloze applicaties die op de computers geïnstalleerd kunnen worden. Inmiddels staan er duizenden applicaties in de store en bieden deze talloze mogelijkheden. Veel applicaties zijn ook voor Windows-tablets en -smartphones verkrijgbaar en kunnen moeiteloos tussen de apparaten worden gesynchroniseerd.

De cloud - Tegenwoordig wordt bijna alle informatie online opgeslagen. Deze ontwikkeling heeft ook bij Windows geleid tot nieuwe functies. Wanneer de computer voor de eerste keer opgestart wordt moet er een profiel ingesteld worden. Dit profiel wordt direct op de cloud gezet. Alles wat op de computer wordt gedaan kan worden bijgehouden. Bij het inloggen op een andere computer met Windows 8 worden alle gewenste bestanden en gegevens overgezet en geïnstalleerd. Zo hoeft u applicaties en programma's niet eerst weer te zoeken of via een CD te installeren.

Stuk sneller - Deze Windows-versie is een stuk sneller dan de voorgangers. Dit merkt u al direct bij het opstarten. Bij vorige versies duurde het vaak enkele minuten voordat alles goed was geladen en de computer klaar was voor gebruik. Bij Windows 8 wordt het opstarten direct uitgevoerd en kost het nog maar een paar seconden. Het gebruik is hierdoor aanzienlijk sneller dan de meeste andere computers die nog draaien op oudere versies van Windows. Deze snelheid is ook te merken wanneer er een nieuwe applicatie of een nieuw programma wordt opgestart. Het systeem hoeft maar kort te laden voordat het wordt geopend.

Windows 8 tips en trucs

Als u voor het eerst aan de slag gaat met Windows 8 dan kunt u wel een aantal tips gebruiken. Deze tips helpen u om het werken op de computer een stuk gemakkelijker te maken of te versnellen.

Een applicatie sluiten - een element dat mist in deze Windows-versie is een afsluitknop bij de applicaties. Het is niet mogelijk om, bijvoorbeeld in de rechter bovenhoek, een kruisje aan te klikken en zo de applicatie af te sluiten. In plaats daarvan kunt u met enkele muisbewegingen de app afsluiten. Houd de muis bovenin het scherm en wacht tot de cursor verandert in een kleine hand. Zodra deze hand tevoorschijn komt kunt u de overlay omlaag trekken. Houd de linkermuisknop ingedrukt terwijl u naar het midden van het scherm beweegt. De applicatie zal nu afsluiten.

Maak app-tegels kleiner - sommige applicaties hebben in het startmenu een gigantische tegel. Dit neemt erg veel ruimte in en zorgt ervoor dat andere applicaties niet op dezelfde plekken geplaatst kunnen worden. Het is erg eenvoudig om de grootte van een tegel aan te passen. Klik met de rechtermuisknop op de tegel en klik op 'kleiner' of 'groter'. De tegel zal nu kleiner of groter worden. Zo kunt u gemakkelijk meerdere applicatietegels weergeven in dezelfde ruimte waar nu maar één tegel staat.

Overal zoeken - Windows 8 maakt het zeer eenvoudig om alles te zoeken op uw computer. Dankzij de snelle koppeling met internet en Bing zorgt Windows er ook voor dat u via de zoekbalk online alles kunt vinden. Als u een zoekopdracht invult, zoals de naam van uw favoriete band, dan zoekt Windows 8 naar alle bestanden op uw computer en naar informatie over de band op het internet. Het weergeeft een kleine samenvatting van informatie op het scherm. Dit maakt zoeken op de computer en op het internet een stuk sneller en gemakkelijker.

Windows 8 downloaden

Wilt u de nieuwste versie van Windows op uw computer installeren? U kunt Windows 8 downloaden op de website van Windows. Let wel op, Windows 8 is niet gratis, het is verkrijgbaar voor enkele honderden euro's. Er zijn ook andere manieren om aan een Windows 8-installatie te komen, zo zijn er studentenkortingen voor Windows 8 waarmee studenten een mooie korting op de aanschaf van een Windows 8-pakket kunnen krijgen.

Als u een nieuwe computer koopt dan zal er in de meeste gevallen al een Windows 8-installatie zijn uitgevoerd. Bij de aankoop van de computer zit een licentie voor het besturingssysteem. Deze zit inbegrepen bij het aankoopbedrag van de computer. U hoeft Windows 8 dus niet te downloaden. Een Windows 8-computer kost enkele honderden euro's. Er zijn ook laptops en andere computersystemen die op de nieuwste software van Microsoft draaien. Steeds meer tablets en smartphones maken gebruik van de software van Microsoft waardoor het linken van verschillende elektronische apparaten tegenwoordig kinderspel is.