8 Veelvoorkomende misvattingen over virusscanners

Virusscanners zijn ontzettend handig: je bent tijdens het computer- en internetgebruik altijd beschermd tegen gevaren. Toch bestaat er bij velen niet altijd duidelijkheid over de mogelijkheden van de scanners. De een denkt altijd beveiligd te zijn terwijl de ander juist moeite heeft zichzelf te beschermen.

Inhoudsopgave

In dit artikel beschrijven wij 8 veelvoorkomende misvattingen over virusscanners.

1. Je moet voor virusscanners betalen

Heb jij op dit moment een betaalde virusscanner? Dan is de kans groot dat je dezelfde bescherming krijgt met een gratis virusscanner. Er zijn vandaag de dag allerlei gratis alternatieven die beter werken dan de betaalde software. Je kunt hier dus flink van profiteren.

Omdat de gemiddelde virusscanner al snel ruim €100 kost wordt gedacht dat gratis scanners niet goed zijn. Maar juist bij de gratis scanners zijn er meer mensen die er gebruik van maken. En iedere keer als zij een virus tegenkomen melden zij dit. Zo wordt de scanner dagelijks verbeterd. Betaalde scanners worden slechts een keer per week of zelfs per maand verbeterd.

2. Je hoeft de virusscanner niet te updaten

Dit is een misvatting die helaas zorgt dat je virussen kunt krijgen. Omdat er iedere dag nieuwe bedreigingen online komen is het belangrijk om de virusscanner regelmatig te laten updaten. Zo voorkom je dat een nieuw virus jouw computer kan besmetten.

3. Het is alleen om te scannen

De gemiddelde computergebruiker voert één keer per maand een hele scan uit. Gebruikers denken daarom dat de scanner na de scan kan worden afgesloten. Maar tijdens het surfen op internet biedt de virusscanner bescherming. Schakel je de virusscanner uit dan loop je grote kans dat je een virus oploopt. Laat je de scanner aanstaan dan krijg je elke keer direct een melding als er gevaar dreigt.

4. Het maakt de computer langzaam

Een virusscanner die op de achtergrond draait zal geen grote invloed hebben op de snelheid van de computer. Het kan tijdens een scan tijdelijk flink wat werkgeheugen gebruiken. Maar wanneer de virusscanner alleen beschermt gebruikt het weinig geheugen en kun je deze dus zonder overlast aan laten staan.

5. Het geeft 100% bescherming

Helaas kunnen virusscanners geen 100% garantie op bescherming geven. Omdat er iedere dag nieuwe virussen bijkomen is het moeilijk om 100% bescherming te bieden. Zelfs wanneer je een virusscanner hebt geïnstalleerd kun je dus nog steeds een virus oplopen. Je bent met een scanner beschermt tegen het grootste deel van de virussen.

6. Meer virusscanners = meer bescherming

Het lijkt logisch: als je meerdere virusscanners hebt zul je beter beschermd zijn. Maar zo zit het niet. Sterker nog, als je meerdere scanners hebt kan het zijn dat de computer juist sneller een virus oploopt. De scanners werken vaak niet goed met elkaar samen waardoor er allerlei problemen optreden. Dit kan ertoe leiden dat de scanners niet goed werken en virussen niet juist opsporen.

7. Scanners slaan gegevens op

Sommige computergebruikers zijn bang dat de scanner hun persoonlijke gegevens zal opslaan: van bestanden tot surfgedrag. Gelukkig doet geen enkele van de meest bekende virusscanners dit. Hier wordt regelmatig onderzoek naar gedaan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw gegevens worden opgeslagen.

8. Niemand kan mij hacken

Helaas is het nog steeds mogelijk dat een computer gehackt wordt. Zelfs de beste virusscanner kan worden omzeild. Als de hackers dus echt een reden hebben om hier hard voor te werken dan kan het toch lukken. Echter doen de hackers dit niet snel bij normale computers. Dit is alleen interessant voor bedrijfscomputers.